Aktuella Utbildningar

De certifierade utbildningarna kallas ”motorbranschcollege” (MBC). Det är en kvalitetsstämpel som innebär att skolornas fordonstekniska utbildningar uppfyller motorbranschens krav. Antalet MBC-skolor växer och många skolor står på tur – idag är de fyra och de finns listade här nedan!

Förutom dessa finns en mängd fordons- och transportutbildningar runt om i landet. – Se lista på utbildningar!

Vill du veta mer om vad motorbranschcollege är? Läs här!

Bergstrands utbildningar, Bromma

Fordons- och transport­programmet

På Bergstrands utbildningars Fordonsprogram kan du välja mellan tre programinriktningar:Personbilsteknik, MC-teknik och Transportteknik. Du väljer inriktning och börjar specialisera dig redan från år 1. Det ger dig en verkligt djup kunskap och kompetens som självklart är mycket efterfrågad. Utbildningen består till stor del av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Hos Bergstrands utbildningar har eleverna minst 15-20 veckors praktik vilket är mer… Läs mera »

Om skolan

Yrkesutbildning ska ha en tydlig förankring i verkligheten och vi jobbar nära företag på många olika sätt. Vi har branschråd där gymnasium och näringsliv möts för att utbyta erfarenheter och tillsammans diskuterar vilket innehåll utbildningen ska ha för att svara mot branschens krav. Därtill har vi många företag som tar emot elever på praktik.

Skolans kärnvärden:
Elevfokuserade
Kompetenta
Nytänkande
Lösningsinriktade
Branschfokuserade
Mångfald

Besök skolan och se hur du ansöker

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Fordon- och transport­programmet

Tycker du om att meka med motorer? Är du intresserad av fordon och transporter? Vill du i framtiden arbeta med reparation och service? Om du dessutom vill gå en nyskapande utbildning med engagerade lärare, då är vi rätt för dig.

Om skolan

STFG är ett dynamiskt gymnasium med tyngdpunkt på integrering av skola och näringsliv. Vi vill ge eleven en medvetenhet och förtrogenhet som gör det möjligt att möta arbetsplatsen och samhällets krav, förväntningar och förändringar.

På STFG erbjuder vi fem olika inriktningar:

  • Karosseri och lackering, Lastbil och mobila maskiner, Personbil, Transport  – lastbil, Transport – buss

Besök skolan och se hur du ansöker

Edströmska i Västerås

Fordons- och transport­programmet

Edströmska, Mälardalens Fordons- och Transportutbildningar i Västerås är certifierad som Motorbranschcollege. Certifieringen innebär en kvalitetsstämpel som visar att berörda gymnasieskolors fordonstekniska utbildning uppfyller motorbranschens kvalitetskrav.

Om skolan

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesförberedande program för arbete som mekaniker/tekniker på fordon (personbil, lastbil, maskiner, motorcyklar, buss, båtmotorer, gräsklippare mm). Utbildningen kan också leda till arbete inom transportsektorn som yrkeschaufför eller arbete på lager. Utbildningen Karosseri och lackering finns som lärlingsutbildning.

Besö skolan och se hur du ansöker

Tullängsgymnasiet, Örebro

Fordons- och transport­programmet

Fordons- och transportprogrammet på Tullängsgymnasiet vänder sig till dig som är intresserad och nyfiken på att lära dig mer om bilar. När du söker till Fordons- och transportprogrammet väljer du direkt vilken inriktning du vill satsa på: Personbil eller Transport. Är du intresserad av det tekniska och att meka väljer du personbilsinriktningen. Om du är… Läs mera »

Om skolan

Båda inriktningarna startar med kurser i fordonsteknik och branschkunskap. Dessa kurser kombineras redan i årskurs ett med fördjupning mot vald inriktning. Det du behöver är både hjärnkraft och praktiskt handlag samt en trevlig inställning till andra människor.

Besök skolan och se hur du ansöker

 

Jämtlands gymnasium, Östersund

Fordons- & transport­programmet

Man behöver inte älska dem, men det underlättar. När vi ska resa eller frakta gods är fordonen nödvändiga. Och så länge de är nödvändiga behövs det människor som sköter om dem, förbättrar och underhåller dem. Kort sagt, gillar du utmaningar och att arbeta med avancerad teknik eller vill köra tunga fordon är det här ditt… Läs mera »

Om skolan

De tekniska inriktningarna vid Fyrvalla är, som första skola i landet, sedan september 2017 kvalitetscertifierade som Motorbranschcollage. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.

Besök skolan och se hur du ansöker